TMGD Ne İş Yapar?
Tehlikeli madde faaliyet zinciri içinde, tehlikeli maddeleri gönderen, yükleyen, taşıyan, alan, boşaltan, paketleyen, dolduran işletmeler bu iştigalleri sırasında yapılan işlemlerin Avrupa Anlaşmasına(ADR) uygun yapılmasını sağlamak zorundadır. Gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve kayıtların tutulması gerekmektedir. Bu konuda ise karşımıza hizmet alımının yada istihdamının zorunlu olduğu; Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları çıkmaktadır.
Biz Avrupa Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu olarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşuz. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşları sadece Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlığı tarafından bu yetkiyi alabilirler. Sanılanın aksine İş sağlığı ve güvenliği hizmeti veren kuruluşlar, toplum sağlığı hizmeti veren kuruluşlar, çevre danışmanlık firmaları, idarece yetkilendirilmiş eğitim kuruluşları, şahıs şirketleri, özel güvenlik kuruluşları, temizlik firmaları, dernekler, federasyonlar, konfederasyonlar, birlikler, vakıflar, meslek odaları, sanayi odaları, ticaret odaları ile sanayi ve ticaret odaları veya bu kuruluşların ortak olduğu kuruluşlar TMGDK olarak yetkilendirilemezler. Bu kuruluşlar TMGD hizmeti veremezler. Bir firmanın yetkili bir kuruluş olup olmadığını kontrol etmek için www.turkiye.gov.tr web sitesinden T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı başlığı altında; Firma İşlemleri; Firma Sorgulama kısmına gelinerek belge türü sekmesinde TMGDK seçilip sorgulanabilir. Bunun yanında www.tmkt.gov.tr adresinden yetkilendirilmiş kuruluşlar listesine bakabilirler.
Şirketlerin yanılgıya düştüğü bir başka konu ise tehlikeli madde taşımacılığı yapmadığı sürece bu kapsama girmeyeceğini düşünmesidir. Hâlbuki daha önce tanımda da belirtildiği gibi, şirketler; ambalajlanması, yüklenmesi, doldurulması, boşaltılması gibi işlemlerin herhangi bir aşamasında bulunuyorsa bu kapsama girebilmektedirler.
Bu sektörle ilgili genel bilgilerin yanı sıra, tehlikeli maddeler nelerdir, hangi maddeler bu gruba girer sorusunun yanıtına gelecek olursak; Bu maddeler Patlayıcı Maddeler ve Nesneler, Gazlar, Alevlenir Sıvılar ve Katılar, Yükseltgen Maddeler, Organik Peroksitler, Zehirli Maddeler, Bulaşıcı Maddeler, Radyoaktif Malzemeler ve Aşındırıcı Maddeler gibi çeşitli alt başlıklar altında sınıflandırılmıştır. Firmalar bu gruplara girebileceğini düşündüğü maddelerle iştigal ediyorsa, en kısa sürede bizden veya bizim gibi Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş diğer Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı kuruluşlarından danışmanlık hizmeti almaları gereklidir. İşletmeler yapılacak incelemeler sonunda Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Muafiyeti, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Muafiyeti alabilmektedir. Bu durumda işletme ile ilgili muafiyet raporu hazırlanması gerekmektedir.