ADR Kapsamında Verilen Belgeler (S.S.S)
- ADR nedir?
ADR, ”Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşması’dır.
- ADR kapsamında hangi belgeler verilmektedir?
ADR kapsamında 4 çeşit belge verilmektedir. Bunlar;
- Tasarım Tip Onay Sertifikası: Tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılması için tasarlanan tank, basınçlı kap, ambalaj, IBC, büyük ambalaj ve konteyner için veriliri. Belge üretici tarafından alınır.
- Üretim ve Üretim Yeri Uygunluk Sertifikası: Tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılmak
üzere tank, basınçlı kap, ambalaj, IBC, büyük ambalaj ve konteyner için verilen 3 yıllık bir belgedir.
- ADR Araç Uygunluk Sertifikası: Pembe şeritli belge ya da T9 belgesi olarak da bilinir. ADR bölüm 9 kapsamında tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan araçlar için verilir. Belge araç sahibi tarafından alınır.1 senelik olarak verilir. Araca yapılacak yıllık teknik muayene sonucunda uygunluk verilirse belge yenilenir.Aracın üzerinde sabit bir tank varsa tankın muayene sertifikasının da güncel olması gerekir.
- Muayene Sertifikası: Tehlikeli madde taşımacılığında kullanılacak tank, bacınçlı kap, konteyner ve IBC’ye verilen bir sertifikadır. Ekipmana belirlenmiş periyotlarda muayene yapılır ve uygun olarak sonuçlandığında muayene sertifikası düzenlenir. Ekipmanın sahibi muayenenin güncelliğini takip etmek zorundadır.
- ADR Araç Uygunluk Sertifikası hangi durumlarda alınmalıdır?
Tank ile tehlikeli madde taşımacılığı ve/veya patlayıcı madde taşımacılığı yapan araç sahipleri bu sertifikayı almak zorundadırlar.
- ADR sertifikalarına sahip olmak isteyen üretici ve araç sahipleri nereye başvuru yapabilirler?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yapılan ‘Tehlikeli Maddelerin Taşınmasında Kullanılan Ambalaj, Tank ve Kapların Test, Sertifikalandırma ve Muayenelerinin Yapılması Hususunda Yetki Devri Protokolü’ uyarınca testi sertifikalandırma ve muayene iş ve işlemleri TSE tarafından yapılmaktadır. Başvurular tmt.tse.org.tr web sitesi üzerinden alınmaktadır.
- Başvuruyu nasıl yapabilirim?
Tüm başvurular için tmt.tse.org.tr web adresini kullanılır. Sistemsel sorunlar için [email protected] adresine e-posta yollayabilirsiniz.
- Tank ve MÜPB
- Basınçlı Kap
- Ambalaj
- Orta Boy Dökme Yük Konteyner (IBC)
- Büyük Ambalaj
- Konteyner
- Araç ADR Uygunluk
- Başvuru ücreti ne kadardır?
Başvuru ücreti yapılacak işleme göre belirlenir ve başvuru sahibine bildirilir. tmt.tse.org.tr adresinden uygulama ve ücret yönergesine ulaşılabilir.
- ADR sertifikalarının geçerlilik süresi ne kadardır?
Sertifikaların geçerlilik süreleri ADR yönetmeliğinde belirtilmiştir.
- ADR belgesi demiryolu, havayolu, denizyolu taşımacılığında geçerlimi?
ADR belgesi sadece karayolunda tehlikeli madde taşımacılığında kullanılmak üzere verilen bir uygunluk belgesidir. Diğerlerinde geçerli değildir.
- ADR Araç Uygunluk Sertifikası sadece yurtiçi taşımacılığı için mi kullanılabilir?
Bu sertifikaya sahipleri ADR anlaşöasının geçerli olduğu Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzer anlaşmanın geçerli olduğu tüm ülkelerde taşıma hakkına sahip olacaktır.
- ADR’siz araçlar ADR’liye çevrilebilir mi?
ADR’siz üretilen araçlar ADR’liye çevrilemez. ADR’li tanklar yarı mamül durumundan itibaren muayene ve testlere tabi olurlar. Ayrıca üreticinin de Üretim ve Üretim Uygunluk Sertifikasına sahip olması gerekir. 1 Ocak 2015’ten itibaren her bir tank ADR’li olarak üretilmek zorundadır. Bu tarihten önce üretilen ADR’siz tank taşıyan araçlar Taşıt Uygunluk Belgesi olarak yurtiçinde taşımacılık yapabilirler. Bu kapsamda tank ve araç muayene ve testlere tabi tutulacaktır.
- Araç sahibi, işleticisi veya operatörü değişirse belge ile ilgili neler yapılmalıdır?
Belge alınan aracın sahibi değişirse alınan belge geçerliliğini kaydeber. Belge düzenleyen kuruma belgenin iade edilmesi gerekir.
- Belgenin yeniden düzenlenmesi talebi hangi durumlarda geçerlidir?
Belgenin kaybedilmesi, tahrip olması durumunda ilgili firma talebi üzerine verilir.
- ADR Araç Uygunluk belgesi sahibi durum tespit belgesi almak zorunda mı?
ADR Araç Uygunluk belgesi olan araç için durum tespit belgesi alınmasına gerek yoktur. Durum tespit belgesi ADR’li olmayan araçlar için verillmektedir.
- Başvurularınıza cevap alamazsanız neler yapmanız gerekir?
Başvurularınızı onayladığınızdan emin olmanız gereir. Onaylanmamış başvurular uzmana yönlendirilmez. Başvurunuzu onayladıktan sonra sistem size bir başvuru (evrak) numarası verecektir. Ancak sistemde kayıtlı olan telefon numaranız hatalı olduğunda size ulaşılamayacaktır. Bu durumda [email protected] adresine evrak no ve iletişim bilgilerinizi mail olarak gönderip bilgi alabilirsiniz.
- Başvurunuz geri gönderilirse neler yapmalısınız?
Yüklediğiniz dokümanları kontrol edip, eksik olanları yükleyerek 8. maddede anlatıldığı gibi başvurunuzu onaylamalısınız.
- Mail adresinize ”Dosyanız komisyondan çıkmıştır. Bilgi için iletişime geçiniz” diye bir mail gelirse ne yapmalısınız?
Bu mail sadece bilgilendirme amaçlı olarak gönderildiği için herhangi Bir şey yapmanıza gerek yoktur.
- Taşıt Uygunluk Belgesi nedir?
1 Ocak 2015 tarihinden önce üretilmiş olan eski araçların yurt içinde ve ADR’ye taraf olmayan ülkelerde tehlikeli madde taşımacılığı yapabilmesi için TSE ‘den alınması zorunlu olan belgedir. Bu belge Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayınlanan Tehlikeli Maddelerin Karayolundan Taşınmasına İlişkin Yönetmelik’te tanımlanmıştır.