Tehlikeli Madde
Tehlikeli Madde Nedir?
Tehlikeli madde; yapısı itibari ile insan sağlığına ve güvenliğine, çevreye ve doğal hayata zarar verme riski taşıyan, bu nedenle işlenmesi, paketlenmesi, kullanılması, taşınması ve atılması sırasında özel önlem gerektiren maddelerdir.
Tehlikeli Madde Nerelerde Bulunur?
Tehlikeli madde ve türevleri insan hayatının bir çok noktasında karşısına çıkmaktadır. Tehlikeli Maddelerin bulunduğu yerler aşağıdaki gibidir.
- Kimyasal madde üretim tesisleri
- Yakıt istasyonları
- Depolar
- Silah depoları
- Hastaneler
- Labaratuvarlar
- Kamyon terminalleri
- Bakım tesisleri
- Uçuş sahaları
- Kimyasal madde taşımacılığı yapılan limanlar vs.
Tehlikeli Atık Nedir?
Yapılarında insan sağlığı ve çevre için tehlikeli olan ve zarar verme potansiyeli taşıyan yanıcı, yakıcı, kanserojen, patlayıcı, tahriş edici ve zehirli maddeleri içeren atıkların tümü için kullanılan genel bir tanımdır. Tehlikeli atık, zararlı madde içermesi veya kimyasal reaksiyon oluşturması nedeni ile diğer atıklarla bertaraf edilemeyen atıktır.
Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre tehlikeli atıklar işlem ve kaynaklarına göre çeşitli sınıflara ayrılmıştır. Bu sınıflar işetmlerde kaynaklanan tüm tehlikeli atıkları kapsamaktadır. Her sınıf kendne özgü 6 haneli bir atık koduna sahiptir.
Tehlikeli atıklar bir takım özel işlemlerden geçirilerek çevre ve insan sağlığına karşı etkisiz hale getirilebilirler. Ülkemizde bu işlem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslı olan tesislerde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bu atıkların tesislere taşınması da TSE ve Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri tarafından lisanslandırılmış özel araçlarla yapılabilmektedir. Bu lisanslı firmalar dışında tehlikeli atıkların taşınması yasaklanmıştır.
Tehlikeli atıkların çevre ve insan sağlığına etkisiz hale getirilebilmesi bakımından bazı gerekli müstesnai işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde bu işlemler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisi dahilinde lisanslandırılmış tesislerde özel işleme tabi tutulmaktadır. Bu atıkları taşınması esnasında kullanılan araçlar bazı özelliklerle donatılmış Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri ve TSE tarafından yetkilendirilmiştir. Lisanslı firmalar haricinde bu atıkların taşınmasının ve işlenmesinin cezai müeyyüdesi vardır.
Bazı endüstri ve otomotiv de oluşan atıklar.
- Tehlikeli maddeler ile bulaşmış absorban ve ambalajlar (Örn. yağlı eldiven ,yağlı bez, boya ve yağ kutuları)
- Tank dipi çamuru vs,
- Kirli solvent
- Redüktör ve hidrolik yağları vs,
- Atık Aküler ve piller